tisdag 2 september 2014

Modefotograf

Modefotograf-Modellfotograf

Här skriver vi  lite om hur modefotografering en gång började. Vilket syfte man har med modefotograferingen och var och vilka som var de första kända modefotograferna utomlands och i Sverige.
Modefotografering är en genre av fotografering vars ändamål är att visa kläder och andra modeartiklar. Modefotografering sker oftast för att göra reklam eller för att visas i modetidningar som t.ex. Vogue, Vanity Fair, Allure och Elle m.m. Med tiden har modefotografering utvecklat sin egen estetik där kläder och mode förstärks genom närvaron av exotiska platser.



Modefotograferingens utveckling

Modefotografering utvecklas på 1830-talet. En pionjär var Adolphe Braun en fransman som efter att ha varit industridesigner bytte karriär och satsade på fotografering. Han gav ut en bok med 288 st. fotografier av grevinnan Virginia Oldoini, en toskansk adelsdam vid Napoleon III:s hov. Bilderna föreställer grevinnan i hennes hovdräkter, vilket gör henne till den första modellen för modefotografering. Den franska modetidningen La mode practiqu var första med att visa modebilder.
År 1909 tog Condé Nast över Vogue modemagasin som då också började visas modebilder.

Den första officiella modefotografen

En välkänd fotograf från början av 1900-talet var Baron Adolf de Meyer som blev den första officiella modefotografen (1913) för den amerikanska tidningen Vogue. Han utvecklade ett nytt sätt att ta modebilder där modellerna fotograferades i naturliga miljöer och poser.
Vouge modemagasin och rivalen Harper’s Bazar var ledande inom modefotografering under 1920-
och 1930-talet. Husfotograferna Edward Steichen, George Hoyningen-Huene, Horst P. Horst och Cecil Beaton omvandlade genren till en enastående konstform.
Europa och då speciellt Tyskland var under en kort tid ledande inom modebilder. Men i mitten på 1940-talet när andra världskriget närmade sig flyttades fokus till USA där Vouge och Harpers fortsatte med sin gamla rivalitet. Husfotograferna Irving Penn, Martin Munkacsi, Richard Avedon och Louise Dahl-Wolfe skulle komma att forma synen på modefotografering för de kommande årtiondena.

Richard Avedon kanske den störste

Richard Avedon var utan tvivel en av 1900-talets mest inflytelserika modefotografer. Han revolutionerade modefotograferingen och omdefinierade rollen som modefotograf under andra världkrigseran med sina fantasifulla bilder av den moderna kvinnan. Han drog med sig modellerna ut i verkligheten som t.ex. nattklubbar, barer och restauranger. Även känd för att ha gjort många porträtt av kända personer. Han tilldelades bl.a. Hasselbladspriset 1991 och hans bilder visas i Norton Museum i West Palm Beach.
Den fotograf som mer än någon annan symboliserade New York på 1940-talet var Irving Penn.
Hans avskalade studiofoton bildade skola och han fotograferade inte bara mannekänger utan också kändisar som Pablo Picasso och Ingmar Bergman.
Miljöanpassade modebilder var Louise Dahl-Wolfes kännetecken. Hon fotograferade sina modeller utomhus i naturligt ljus i bl.a. Sydamerika och Afrika. Hon gjorde kända porträtt av bl.a. Mae West, Orson Welles och Josephine Baker. Det var Louise Dahl-Wolfe som upptäckte Lauren Bacall som hon fotograferade 1943 för omslaget till Harper´s Bazaar.
Martin Munkácsi ungersk fotograf som var speciallist på att ta konstnärliga och tekniska sportfoton.
Han fick stor ryktbarhet genom att han fotograferade ett slagsmål med dödlig utgång. Han flyttade till Berlin och började med modefotografering för tyska modemagasinet Die Dame. Han kom så småningom till New York och fotograferade för modemagasinet Harper´s Bazaar.

Svenska modefotografer

Man började med modefotografering i Sverige under 1950-talet, men det var först på 1990-talet som modefotografering blev accepterat som ett kreativt uttryck.
En svensk modefotograf var Bror Sten Didrik Bellander som i New York arbetade som assistent till Richard Avedon som han blev mycket inspirerad av. Fortsatte sedan under 1950-talet att arbeta i Sverige och blev tillsammans med jämnåriga kollegor en helt ny generation fotografer. Mikael Jansson är en välkänd svensk modefotograf som också arbetat som assistent till Richard Avedon i New York. Modefotografering var ända fram till 1990-talet ett mansdominerat yrke men några välkända svenska modefotografer fanns det också som t.ex. Kerstin Bernhard, Lisa Kallós, Anette Almén

Här presenteras fotografer som kan ta sig an nya utmaningar.

Fotograf Stockholm                                                      

Fotograf Göteborg                                                       

Fotograf Malmö                                                          

Fotograf Uppsala                                                        

Fotograf Västerås                                                       

Fotograf Örebro                                                         

Fotograf Linköping                                                     

Fotograf Helsingborg                                                  

Fotograf Jönköping                                                     

Fotograf Norrköping                                                    

Fotograf Lund                                                            

Fotograf Umeå                                                           

Fotograf Gävle                                                           

Fotograf Borås                                                           

Fotograf Eskilstuna                                                    

Fotograf Södertälje                                                    

Fotograf Karlstad                                                       

Fotograf Täby                                                            

Fotograf Växjö                                                           

Fotograf Halmstad                                                      

   

                                            Fotograf sökes      

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar